13 November 2010

picnic!!

cuti deepavali aritu aku sekeluarga bersama kawan2 pergi ber'picnic ke bagan lalang..mula2 plan nak ke PD, tapi bila fikir byk masa terbuang kat a tas jln..kitaorg pun decide pergi bagan lalang aje...yg penting kualiti masa yg dihabiskan...tempat mana2 pun ok je... ni la antara pic2 yg sempat disnap....
                                           aku n family....
                                          






25 Oktober 2010

my ALMYS is almost 2years old....;-)


hari ni dah genap 2 tahun anak sulung aku....happy birthday ALMYS...don't be notty2..wish u good health, bright future, God bless u...
BUT ibu don't decide yet how to celebrate it..hope it will be something to be remember...to all of us..AYAH,IBU,ALMYS & ALRYS

jalan2 cari makan...

                                                                                                                                                    

Last saturday aku ngan husband pegi la try makan kat yati ayam percik..cawangan baru bukak kat bangi..exceli tau pasal kedai ni pun sbb tgk kat JJCM tv3..tgk si serina tu makan macam best jer so pi la try test...

tapi..indah khabar dari rupa..kitorang try la dia punya main menu..ayam percik..boleh tahan je xde la sampai menjilat pinggan..pastu dia punya gulai kawah...huh! hampeh..macam isi serbuk kari dalam air kosong..kacau2 pastu isi daging..
yg plg sedap tau ape??sambal belacan..tu je yg aku boleh puji..tapi kan lagi syok klu dia serve la ulam-ulaman sikit..ini xde langsung sayur. at least salad ke timun ke..

serina ni cara dia promote tuh buat kita tak sabar2 nak pi try...
hari tu aku ade gak pi try mi kolok kat restoran asean taste sbb tgk dia promote superb giler..tapi kecewa lg..kitorg laki bini pulun la redah jem pi TTDI shah alam semata-mata nak mkn mi kolok yg dikata sedap tu..lagi sedap mi megi goreng MEE SEDAP tu...

                                                  
moral of the story : jgn mudah tertipu dgn propa di TV!

22 Oktober 2010

PTPTN.....bayar pun susah, tak bayar lagi susah!!!

ekceli aku dah lama sakit hati ngan ptptn nih...cewahhh! dulu masa amik dpt pinjaman dia xde lak sakit hati je...;)

alkisahnya, aku dah habis bayar hutang tu awal bln mac aritu lg...then bln mei kot baru dia stop potong gaji..jadik aku pun claim balik la utang dia kat aku..klu kita utang dia bkn main lg dia htr surat tu surat ni...nak blacklist sana sini...

dah la line dia tu punya la susah nak get through..skrg ni je senang sikit lepas tukar hotline baru..masalahnye tiap aku kol dia kata nnt dia buat aduan mslh aku ni...soh kol blk lps 2weeks...lps 2 weeks aku kol lagi...nak  buat aduan lagi..brapa kali buat aduan ntah...

takpe2..aku bior je...dkt sbln aku kol lg kot2 la ada brita gembira skit...tapi hampeh! tak settle jugak..pastu baru dia bgtau aku kena wat surat klu nak claim lebihan bayaran tu..awat yg xbgtau dari dlu...ngok ngek btl! klu dah dah lama aku htr surat tuh..so hari tu jugak aku faxkan surat pastu siap email bgtau lg.dgn statement akaun lg aku bg.

2-3 hari aku kol lg...lantak la dia nak bengang ke ape...aku kejar selagi xdapat utang aku tuh...RM388.64 tu..lepas susu n pampers anak. dia pun crita la panjang lebar status tuntutan aku..katanya tgh wat pelarasan 1 %, pastu nak forward ke unit bayaran utk keluarkan cek la ape la..sblm ni awat la dia x buat siap2...tgu kita kecoh2 baru la nak terkedek2 kira balik.tapi takpe sbb nnt bertambah lg la amaun yg aku dpt..yes2!!!!

ptg tu aku email lg...hikhik..kejar jgn tak kejar. biar dia x terlepas pandang kes aku nih.  dlm reply tu state "kesabaran puan amatlah dihargai". haha..cam perli je..lantak la..so aku pun reply "tindakan segera pihak tuan amatlah dihargai." orang berbudi kita berbahasa.... ok skrg dah cool sikit kita tgu tgk lagi 2-3 mgu ape crita. klu xde pape lg nmpknye aku kena "berbahasa" lagi la dgn ptptn nih..

11 Oktober 2010

aktiviti di hari cuti..........

hari jumaat ni mmg semua orang tertunggu-tunggu..maklum la esoknye cuti..
mlm tu aku bw la si almys p tgk wayang..nak tgk citer hantu takut bdk kecik tu takut..so tgk la MAGIKA..tpi blh tahan la citer ni...bkn anak yg suka tapi ibu ngan ayah pulak yg enjoy habis...si anak siap berdengkur dlm pawagam....ish2..mujur beli tiket utk 2 seat je..klu x buat rugi je bli bg almys..tido atas ayahnye jugak...
hari sabtu dimulakan dgn excercise di pg hari..pergi joging kejap kat taman tapi kolam presint 9 tuh...
mula2 plan nak pi genting tapi tak jadi sbb geng yang nak join ada hal lak minggu ni...so dok rumah je la..

petangnye bawa anak jalan2..asyik dok rumah dgn bibik je..nnt tak berkembang anak2 aku... jln2 dekat2 je...pi pusing2 dataran masjid putra pastu pi alamanda..main boling..anak2 tgk je tau...xlarat angkat bola




hari ahad hanya rehat2 di rumah aje...tgk tv..perkahwinan dato' sms...grand gitu ye..dr tghari sambung ke mlm citer pasal dia kawin je..petang tu pegi pasar borong selangor kejap..bli bekalan lauk untuk minggu ni...ikan, ayam, sayur, semua ada..







that's all...and i'm happy with my life, my family and everything around me...the most important i could spend a quality time with my kids...yg penting bersederhana.....daaa.....
~my Almys & Alrys~

kunjungan my BFF...






thn ni aku tak buat open house..tapi ada mkn2 sikit untuk member baik aku..sejak sekolah rendah lg kitaorg kamceng tau...semua dtg dr kedah..kg dekat2 lak tu...n kebetulan semua merantau ke tampat dekat2 pulak...aku masak laksa johor aje untuk santapan beliau2 itu...

08 Oktober 2010

all about raya...










tahun ni merupakan raya aku yang keempat...yg bestnye..celebrate with my 2 hero....macam biasa sambut raya di kuantan, pahang kg husband...

tema raya aku thn ni adalah hijau...

pagi2 raya kitaorg berkumpul, bersalam-salaman, bg duit raya pada budak2...n plg best sesi bergambar..2 tahun sekali je boleh bergambar ramai2 sebab nnt ada yg turn blk kg pasangan pulak..so mmg dah pakat2 thn ni semua blk kuantan, thn dpn plak kg pasangan...tapi aku je tiap2 thn kat kuantan..hehe

sebelah mlm pulak buat BBQ....

pastu esoknye pegi jln2 di sekitar kuantan ramai2...




MAGIKA....


petang ni nak p tengok citer MAGIKA dengan si almys...tapi ayahnya nak ikut jugak walaupun citer untuk kanak2 ribena..aku suka tengok citer2 yg ringan macam ni...xpayah pakai otak sangat...nak tengok citer hantu nnt mimpi ngeri pulak si kecik tuh..

tapi...nak ke dia duduk dlm panggung tu tak tau la aku..1st time bawa dia tgk wayang nih..belum cuba belum tau...so, kena try la...

harap2 almys setia sampai hbs citer......tiket dah book tadi, 9.00pm @ GSC alamanda.

06 Oktober 2010

Tips for Happier Life...


Terbaca satu artikel untuk hidup sehari-harian kita menjadi lebih tenang dan mendamaikan...selepas bosan,sibuk dan penat dengan kerja seharian...so lepas ni boleh la praktikkan tip-tip di bawah ni...sekurang-kurangnya dapat menghilangkan stress...


1. Mulakan kehidupan anda dengan ceria selepas bangun dari tidur, dapatkan rehat dan tidur yang secukupnya - lakukan senaman ringan serta menarik nafas panjang sebelum bangun

2. Sarapan bersama keluarga dan makan sarapan di meja sebelum gi kerja

3. Mulakan hari anda dengan berfikiran positif, cuba fikirkan sesuatu yang boleh memberikan
ketenangan dan keseronokan pada diri sendiri

4. Dalam menyiapkan sesuatu kerja fokuskan sepenuh hati

5. Nikmati waktu makan, makan dgn tenang dan tertib

6. Ketahui perkembangan semasa

7. Jadilah pendengar setia kepada rakan ataupun pasangan

8. Hargai orang di sekeliling

9. Sekiranya sibuk di pejabat cuba luangkan masa sedikit untuk diri sendiri, ambil nafas dan
cuba relaks sebelum teruskan kerja

10. Sekali sekala malan malam dengan suasana yang romantik

Cuba mencapai impian, mulakan sesuatu dengan penuh semangat dan anda pasti merasai ketenangan yang abadi.

so....have fun and enjoy!!!

04 Oktober 2010

oat v. nasi dagang




dalam hati ingat nak mulakan diet minggu ni...mulakan dgn sarapan yg sihat. no more nasi lemak or makanan yang bergoreng but oat!


stok oat dah ada kat ofis sejak last week lagi tapi baru skali sarapan dgn oat. punya bersemangat pagi2 pegi pantry nak buat oat, tapi........................pintu berkunci la plak. hish!! dgn hati yg berbelah bagi aku pun turun ke cafe, malas tunggu diorang bukak pintu pantry.


last2 aku tergoda plak tgk nasi dagang mak cik tu...ish!
macam mana nak kurangkan lemak nih! kalori lebih dari hari biasa lak bila plan nak kurangkan....dah kenyang baru nak rasa nyesal...huhu
takpe2 esok mulakan diet anda ye puan elif. gud luck 4 me!!!

30 September 2010

alrys 4 bln...



sebenarnya last week lg ingat nak posting entry ni..tapi hari br ingat nak post..dah lama terperap kat draft...last week bawa alrys pegi checkup untuk 4 bln...skip kejap dr kursus...ptg karang masuk blk sbb majlis penutup n penyampaian sijil...sekejap je rasa dah 4 bln si kecik tu...pegi semata-mata tuk timbang je..hampeh btl! ingatkan cucuk..rupenye 5 bln nnt baru cucuk lak...dah 6.41kg dah dia ye....

27 September 2010

MaLaS......


tadi aku baru terbaca satu artikel pasal malas...
rupe2nye malas ni terjadi bukan disengajakan...tapi yang disengajakan pun ada.haha..ramai yang mcm ni!
antara sebab2 terjadinya malas tak sengaja ialah...

1. malas kerana mempunyai penyakit yang bersimptom kemalasan atau melibatkan hormon
2. cara individu dibesarkan, pengaruh sekeliling dan kekurangan pengetahuan
3. minat terhadap aktiviti berkenaan kurang kerana kekurangan pendedahan atau pengetahuan

ohhh...gitu..so lepas ni klu tgk org tu mcm malas je jgn la kita terus label dia sebagai pemalas...mgkn dia tak sengaja jd malas.

rumah terbuka & kenduri sana sini...

kalau di kampung mungkin syawal dah kurang meriah..tapi bg orang kl selagi x habis syawal selagi tu rumah terbuka akan diadakan sehingga ke saat2 terakhir syawal..
so.........sape2 yg plan nak diet tu lupakanlah sekejap niat tu..bln dpn la baru giatkan semula operasi diet2 nih...xcukup ngan rumah terbuka, ada lg kenduri2 kawin. boleh kata tiap2 hujung minggu ada je jemputan sana sini...
aku pun klu hujung minggu dapur kurang berasap..klu nak berasap pun time breakfast je..hehe

antara makanan favourite aku di jamuan rmh terbuka adalah...............





23 September 2010

SET BERSALIN...



teringin nak berkongsi dgn teman2 pasal set bersalin yg digunakan semasa dalam pantang..
Masa bersalin anak sulung aku guna set bersalin Leesa Formula. Ubatnya memang simple dan senang nak makan..xde bau or rasa yg pelik2...tapiiiiiii satu masalah ngan aku ni..sembelit! bayangkan dalam pantang sembelit, rasa nak guling2 je dalam toilet. mujur x tercabut benang2,,,klu x mati aku nak tanggung sakit jahit balik.


pastu second baby try lak Nona Roguy...tgk iklan mcm best. ok jugak ubatnya...yg plg best ubat tabletnye function mcm teh julap! mkn je pg tu ptg nak 'melepas' dgn riang ria..just duduk je..hehe. yg leceh dia punya ubat ala2 ubat periuk. mcm bancuh teh je tapi aku malas nak minum..asik2 lupe je..camne nak kurus.......

22 September 2010

alrys..my new hero


31.5.2010...lahirlah seorang lagi hero ibu...muhammad alrys namanya. lahir pada jam 2.00pagi dengan berat 3.06kg di hospital putrajaya. wah lebih berat dari abang ye si adik nih...semoga dengan kelahiran orang baru ini menambahkan lagi kebahagiaan rumah tangga aku dan dimurahkan lagi rezeki aku sekeluarga....