27 Jun 2013

Short Vacation to LEGOLAND, Nusajaya, Johor....

9 JUN 2013 - Berkesempatan bawa anak-anak ke Legoland, Johor. Kesian mereka, time cuti sekolah walaupun taska/tadika buka,  tapi tak ramai parents hantar anak, mungkin balik kampung atau pergi bercuti. So, kebetulan terjumpa promosi kat Groupon tiket Legoland + penginapan 1 malam termasuk sarapan di Grand Sentosa Hotel, Johor hanya RM300 untuk 2 orang dewasa. Just tambah tiket untuk budak-budak tu jer. Dan time tu Mamee pun ada promosi diskaun 35% utk tiket Legoland, just beli sebungkus Mamee pack besar yang berharga lebih kurang RM3, dapat harga tiket kanak-kanak RM71/pax berbanding harga asal RM110/pax. Hehehe....berbaloi kan... Lagi satu cara nak dapat tiket murah ialah beli online, dapat 20% less.

Mula-mula ingat percutian family kecilku saja, last minit mak dan adik-adik join sekali, jadi la percutian family besar yang tak dirancang...

Legoland terletak kat tempat yang baru nak membangun, so kawasan situ banyak lagi  tanah-tanah lapang, jadi tengahari panas yang teramat...Walaupun pipi merah padam, tapi budak 2 orang tu rilex, enjoy jer....Kalau pergi, jangan lupa pakai topi, atau bawa payung.. Stroller untuk anak-anak nak bawa pun boleh, klu tak bawa ada disediakan kat dalam. Sewa sebiji single RM30, double RM45. Walaupun nak bawa stroller, tapi sewa jugak sebab boleh naik 2 orang..

Ni la rupa stroller tersebut 










Pintu gerbang nak masuk dengan kaunter tiket kat sebelah tu...





APA ADA KAT DALAM....





Setiap permainan ada syarat, umur & tinggi













MINILAND

 Borobudur


Taj Mahal







aku risau budak kecik ni masuk angkut bus tu jer...yg abang dah panjat pagar tu







tak payah risau nak sesat dalam tu, beli jer tiket dapat map skali, senang nak tgk mana nak pergi supaya dapat main semua berbaloi dengan harga tiket..hikhik

Note : Bila anak besar sikit, must go again!


17 April 2013

Airasia Flight Retime!!!!

Rosak mood gara-gara dapat email dari Airasia pasal Flight Retime nih....plan nak pergi bercuti kat Pekanbaru, Indonesia 3-6 Mei 2013 ni...tiba-tiba dapat pulak email sial tu...

Ni dah kali kedua aku dapat email tu, fisrt untuk flight balik kampung bulan Ogos, tapi yang tu mujur la masa yang dia bagi tu ok, tak menjejaskan plan cuti, so proceed.

Masalah yang Pekanbaru ni. masa yang dia bagi tak sesuai, nak-nak en suami yang susah bebenor nak cuti...dah la aku dah book hotel bagai, 5star lagi sebab Pekanbaru agak boring so hotel biarlah puas hati....last-last cancel hotel. Mujur la booking via Booking.com tu dia tak charges apa-apa...

Jadi aku pun cancel pegi Pekanbaru, pilih option Credit Shell, iaitu jumlah pembelian tiket tu akan dikreditkan ke dalam akaun Airasia aku, dan perlu digunakan dalam masa 90 hari...dah la tiket semua dah mahal, mana aku nak pi dengan bajet banyak tu...tu dapat time murah...nak pegi dalam Malaysia jer lagi aku sakit hati....3 minggu berturut-turut aku ulang alik Jabatan Imigresen nak buatkan pasport untuk anak, takkan  tak guna pulak pasport tu...uwaaaaaaaaaaaa............

Nak pi dekat-dekat yang sesuai dengan bajet macam Phuket tu, aku baru tengok filem Impossible...takut pulak kena Tsunami macam tu...hikhikhik...

Jadi plannya nak pi USS jer lah...at least dapat guna pasport baru budak-budak...hehehe...tiket ke JB pun murah. Sekarang tinggal nak cari pakej hotel + tiket USS jer...semoga aku tak kcewa lagi...

wish me luck! USS wait for us!

11 April 2013

knowledge sharing ..... kesilapan ibubapa mendidik anak-anak


15 KESILAPAN IBUBAPA DALAM MENDIDIK ANAK-ANAK

Anak-anak adalah amanah dari ALLAH s.w.t. dan ianya sebahagian dari ujian ALLAH s.w.t. kepada kita hamba-hamba-Nya. Orang yang malang ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya tidak membawa kebaikan kepadanya di akhirat. 

Rasulullah SAW diberitakan telah bersabda : "Tahukah engkau siapakah orang yang mandul." Berkata para sahabat : "Orang yang mandul ialah orang yang tidak mempunyai anak." Lalu Rasulullah SAW berkata : "Orang yang mandul itu ialah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anaknya itu tidak memberi kemanfaatan kepadanya sesudah ia meninggal dunia." - (Maksud Al-Hadith )

1. Kesilapan pertama: Kurang berdoa 

♥ Kurang berdoa semasa mengandung. 
Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah Saidul (penghulu) Istighfar Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 8-9) Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 38) Doa agar anak mengerjakan solat (Al-Quran Surah Ibrahim, 14 : 40-41) 

♥ Kurang berdoa semasa membesarkan anak. 
Doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa anak membesar ialah Doa agar anak patuh kepada ALLAH s.w.t. (Al-Quran Surah Al-Baqarah, 2 :128) Doa diberi zuriat yang menyejukkan hati (Al-Quran Surah Al-Furqan, 25 :74) Doa supaya nama anak membawa kebaikan kepadanya. 

2. Kesilapan kedua: Banyak memberi belaian Tarhib (menakutkan) daripada Targhib (didikan atau motivasi) seperti: menakutkan anak-anak dengan sekolah, menakutkan dengan tempat gelap, menakutkan dengan hutan rimba atau bukit bukau, menggunakan kekerasan dan paksaan semasa menyuruh anak tidur.

3. Kesilapan ketiga: Tidak tegas dalam mendidik anak-anak, tidak menjadualkan kegiatan harian anak-anak, terlalu memfokuskan anak-anak kepada sesuatu aktiviti sahaja tanpa mengambil kira perasaan mereka. 

4. Kesilapan keempat: Menegur anak secara negatif seperti mengeluarkan kata-kata kesat dan maki hamun kepada anak-anak (terutama semasa marah). Membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain atau anak orang lain. 

5. Kesilapan kelima: Memberi didikan yang tidak seimbang antara jasmani (physical), rohani (spiritual) dan minda (intelektual). Ramai yang lebih mementingkan pendidikan minda dari pendidikan rohani 

6. Kesilapan keenam: Kurang memberi sentuhan kepada semua anak-anak sedangkan Rasulullah kerap dilihat mendukung cucu-cucunya dan mencium mereka. Diriwayatkan oleh Aisyah r.a. : Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan atau Al-Hussien bin Ali r.a. Ketika itu Aqra' bin Habis At-Tamimiy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra' : "Ya Rasulullah! Aku mempunyai sepuluh orang anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun dari mereka." Rasulullah melihat kepada Aqra' kemudian berkata : "Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi."-(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim) 

7. Kesilapan ketujuh: Penampilan diri yang kurang anggun dan kurang kemas. Ibu bapa tidak menunjukkan cara berpakaian yang kemas dan yang menepati kehendak syarak bila berada di rumah, iaitu berpakaian secara selekeh atau berpakaian seksi dihadapan anak-anaknya. 

8. Kesilapan kelapan: Susunan rumahtangga yang tidak kemas. Ini mengakibatkan anak-anak terikut-ikut dengan cara itu dan membesar menjadi pemalas dan selekeh. 

9. Kesilapan kesembilan: Kurang menghidupkan sunnah di rumah seperti memberi salam, makan berjemaah, beribadah bersama-sama, dan sebagainya. Dalam menjawab salam, lazimkanlah menjawab salam dengan yang lebih baik dari salam yang diberi. 

10. Kesilapan kesepuluh: Tidak menggantungkan rotan di tempat yang mudah dilihat oleh anak-anak. Dalam Islam, merotan anak dengan tujuan mendidik adalah satu sunnah. 

11. Kesilapan kesebelas: Kurang mendedahkan anak-anak dengan model yang cemerlang seperti para ulama' dan orang-orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Anak-anak juga patut didedahkan dengan sembahyang jemaah, kuliah agama dan aktiviti-aktiviti yang bersesuaian dengan akhlak Islam. 

12. Kesilapan keduabelas: Bertengkar di depan anak-anak. Ini akan menyebabkan anak-anak rasa tertekan dan membenci salah seorang dari ibubapanya. 

13. Kesilapan ketigabelas: Membenarkan orang yang tidak elok sahsiyahnya masuk ke dalam rumah kita, baik dari kalangan sahabat sendiri ataupun sahabat anak-anak, kerana ini akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak-anak yang masih membesar. 

14. Kesilapan keempatbelas: Kurang mengawasi rancangan-rancangan yang ditonton samada dari TV ataupun video[1]. Pengawasan dalam hal ini adalah penting kerana kebanyakan rancangan dari media ini menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas lelaki dan perempuan, pakaian yang tidak menepati syarak dan perbualan yang boleh merosakkan agama anak-anak. 

15. Kesilapan kelimabelas: Terlalu bergantung kepada pembantu rumah untuk mendidik anak-anak. Sebagai ibubapa kitalah yang akan disoal di akhirat kelak akan anak-anak ini. Oleh itu adalah menjadi satu kepentingan kita untuk berusaha memastikan anak-anak terdidik dengan didikan Islam.

Sekian....semoga kita dapat melahirkan insan yang cemerlang di dunia dan akhirat. 

 

Songkran datang lagi....

Pesta Songkran...rasanya dah dekat 10tahun aku tak berpeluang pergi sambut Songkran...sejak start kerja, hingga sekarang dah berkahwin dan beranak pinak....waktu tak mengizinkan....alangkah bagus kalau hari Songkran kerajaan umumkan sebagai public holiday sebagaimana perayaan tahun baru masyarakat Sikh yang baru-baru ini diberikan cuti tanpa rekod pada yang terlibat.

Tapi kalau kerajaan bagi pun, aku dapat ke...hikhik...Songkran ialah sambutan tahun baru masyarakat thai, jadi rasa tak salah untuk aku sama-sama memeriahkan tradisi tersebut walaupun aku dah masuk Islam. Kalau berkesempatan aku nak bawa suami dan anak-anak untuk tengok perayaan tersebut. Sekadar untuk suka-suka dan eratkan silatulrahim dengan keluarga belah aku. Boleh bagi mereka tau lebih tentang budaya aku dulu..

Kalau kat Thailand, Songkran disambut 13-15 April setiap tahun. Sambutan kat sana lebih meriah dan seluruh Thailand akan menyambutnya. Kalau pergi Thailand time tu, bersedialah untuk basah, mereka akan main air di mana-mana saja.

Kat Malaysia pula, masyarakat Siam tak ramai so, sambutan dibuat di kampung masing-masing dengan berkumpul ramai-ramai di Wat. Masa tu akan ada pelbagai acara diadakan seperti Ratu Songkran atau pertandingan ratu cantik, upacara memandikan patung Buddha dan orang-orang tua. Ada persembahan band-band tempatan dan sebagainya.

Tapi tahun ni pun tak dapat balik kampung lagi....Dah berumur dia rasa tak seronok macam masa muda remaja dulu...hikhik...

02 April 2013

Guangzhou 2012

Bulan Mei 2012, berkesempatan pergi ke Guangzhou, China. Pergi berdua je dengan suami, anak-anak tinggal, mak dengan adik datang tolong jaga kat rumah...sobsobsob :(..bukan apa macam leceh nak bawa budak-budak kononnya nak shopping banyak...hikhik

mencari arah...

Sebelum pergi tu buat research kat internet jer macam mana nak survive kat sana...walaupun cakap ayam itik tapi senang jer nak bawa diri kat sana. Nak ke mana-mana naik metro ala-ala LRT tu...yang penting kena ada plan dan alert destinasi mana nak turun.

Metro stesen

Antara tempat yang sempat diterjah semasa kat sana :

Fu Li Kids City...tempat untuk memborong barangan kanak-kanak

Tapak Canton Fair...

Makanan halal senang je nak cari kat Guangzhou. Di kawasan-kawasan tumpuan orang ramai mesti akan ada kedai makanan halal. Harga pun tak la mahal. Selain kedai, ada juga penjual-penjual muslim yang menjual makanan di kaki-kaki lima tempat tumpuan orang ramai. Antaranya penjual sate kambing ini..hikhik


kambing stim...

Tempat lain yang sempat diterjah ialah plaza borang barangan sukan ni...

 --------------- plaza ni terletak di Haizhu Square, iaitu salah satu tempat shopping utama kat Guangzhou. Jalan-jalan mesti akan jumpa orang dari Malaysia. Macam-macam jenis permainan boleh dapat kat sini dan yang paling penting harganya murah 2-3 kali ganda dari yang jual kat Malaysia...Roller blade, kids scooter, helicopter remote control, kereta remote control dan bermacam-macam lagi....Strees sekejap datang sini tengok si suami excited dengan benda2 gitu.

Selain itu, banyak lagi plaza-plaza untuk memborong di Ghuang Zhou. Terletak di lokasi yang berbeza dan kena naik metro ataupun naik teksi untuk ke tempat-tempat tersebut. Nak tawar-menawar untuk beli barang kat sana tak susah walaupun mereka tak pandai berbahasa Inggeris, tapi setakat nombor-nombor mereka boleh faham, dan satu cara paling senang nak berurusniaga ialah pakai kalkulator...

Ghuang Zhou memang sangat menarik untuk shopping, hope dapat pergi lagi dengan anak-anak. Hari keempat iaitu hari terakhir, hantar barang ke gudang untuk hantar balik Malaysia, terus ke airport. Perjalanan 4jam 30minit, sampai rumah lepas rindu kat anak-anak....mmmuahhh!!









Adab Mengejutkan Anak

Bila anak dah besar dan mula masuk tadika, aku baru terasa macam mana haru biru pagi-pagi nak kejutnya mereka bangun mandi pergi sekolah....dulu mak-mak kita yang buat kat kita, sekarang kita pulak laluinya...
kalau budak senang bangun ok la, kena yang payah tu, menguji kesabaran jugak..:(...nak marah kesian sebab kecik lagi, baru nak belajar bangun pagi-pagi, sebab dulu angkat pergi nursery tidur lagi..

Jadi kena la aku buka balik buku kemahiran keibubapaan...hikhikhik...setakat berkongsi artikel sebagai panduan dan ingatan untuk diri sendiri....



  • Beri salam kepada anak yang sedang tidur
  • Sentuh hujung ibu jari kakinya dan goyangkannya perlahan -perlahan.
  • Panggil namanya dengan lembut dan teruskan menggoyang kakinya.
  • Kalau masih belum sedar, kuatkan sedikit suara dan goyang badannya.
  • Teruskan memanggil namanya dan panggillah sayang, manja atau anak.
  • Kejutkannya sambil memujinya contoh: Bangun sayang, anak umi yang baik, anak umi yang soleh, anak umi yang rajin.
  • Sebaik saja anak bangun, gosok kepalanya sambil bercakap dengan lembut agar ia mandi , solat subuh dan bersegera ke sekolah untuk menjadi anak yang bijak pandai.
  •  InsyaALLAH , anak anda akan bangun dengan badan yang segar dan minda yang cergas kerana dikejutkan dengan penuh kasih sayang. 
tak kira la anak masih bayi atau dah besar...untuk suami pun apa salahnya....


01 April 2013

Sehari di Kid'z Paradise Mines

Hujung minggu berkesempatan bawa anak-anak ke Kid'z Paradise di The Mines.....dapat tiket murah di Groupon....RM10 jer sorang berbanding RM38 kalau walk-in....rasa macam tak berbaloi harga semahal tu dengan keadaan kat  situ...RM10 tu ok la...

Persekitaran memang selamat untuk budak-budak, kita tak perlu nak pantau sangat, boleh duduk rilex-rilex sambil online or membaca...memang disediakan satu tempat untuk ibubapa siap dengan plug untuk laptop/charge handphone ke tab ke...dengan satu meja kecik....not bad...tapi air yang dijual situ agak mahal, elak beli dari luar....lagipun tak ada pun kata outside food not allowed...

Kat situ juga ada pakej untuk sambut  birthday...

Layankan gambar-gambar di sana :











Kidz Paradise Sdn Bhd (988738-T)

No.L4-07F/G(p), Level 4,The Mines,
Jalan Dulang, Mines Resort City,
43300 Seri Kembangan, Selangor.

Contact Number : 012-6509428
Email : info@kidzparadise.com.my